Fabrika İlaçlama Nedir ve Nasıl Yapılır?
Fabrikalar, geniş alanlara yayılan, üretim makineleri, hammaddeler, ambalaj ürünleri ve insan trafiğinin yoğun olduğu işletmelerdir.
Bu tür alanlar, haşereler ve kemirgenler için uygun yaşam ve üreme koşulları sunduğundan, ciddi hijyen ve sağlık tehditleri oluşturabilir. Özellikle gıda üretimi yapan fabrikalar için bu tehdit çok daha büyüktür; çünkü haşereler, ürünleri kontamine ederek hem insan sağlığını tehlikeye atabilir hem de üretimin tamamen durmasına sebep olacak denetim cezalarıyla sonuçlanabilir. Bunun yanında, tekstil, plastik, metal ya da kimya sektöründe faaliyet gösteren fabrikalarda da haşerelerin makinelere zarar vermesi, tesis içinde kablolara, yalıtımlara ya da üretim ekipmanlarına fiziksel tahribat yapması söz konusu olabilir.
Fabrika ilaçlama, bu tür riskleri minimize etmek, üretim güvenliğini sağlamak ve çalışan sağlığını korumak adına kritik bir uygulamadır. Haşereyle mücadele profesyonel bir şekilde, uzman ekiplerce ve Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçlarla yapılmalıdır. Aksi takdirde uygulamalar etkisiz kalabilir veya çalışanlar için sağlık riski oluşturabilir. Ayrıca her fabrika için farklı risk analizi yapılmalı, ihtiyaca özel periyodik ilaçlama planları oluşturulmalıdır. Bu sayede hem ani haşere baskınları önlenir hem de uzun vadeli bir koruma sağlanır.